Doamna
Svetlana Pociumban, Directoarea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile, participă în perioada 13-16 mai la lucrările Conferinței internaționale, dedicate împlinirii a 70 de ani ai Convenției UNESCO de la Haga din 1954 pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat.
Convenția a fost primul cadru juridic internațional dedicat în întregime protecției patrimoniului mobil și imobil, stabilind un precedent pentru conservarea patrimoniului în cadrul unui document internațional al dreptului umanitar. La șapte decenii de atunci, Convenția a dobândit o importanță globală, fiind ratificată de 135 de state părți.
Republica Moldova a ratificat Convenția UNESCO de la Haga din 1954 şi Primul Protocol al Convenției; actualmente Ministerul Culturii a demarat procedurile interne pentru semnarea și ratificarea celui de-al Doilea Protocol. Astfel, Republica Moldova se angajează să promoveze cooperarea internațională în protejarea bunurilor culturale, iar diseminarea informațiilor și asistența internațională sunt esențiale pentru atingerea acestui scop.
Conferința internațională UNESCO de la Haga reunește experți internaționali în domeniul de referință, precum și diverși actori implicați în protecția patrimoniului cultural, cu scopul de a face un bilanț al realizărilor, provocărilor și lecțiilor învățate.