search
Edineț
Muzeul Ținutului Edineț
        Cu o istorie adânc implantată în inima Edinețului sunt clădirile Muzeului Ținutului. Construite în anii 1922-1924 de Leibman Șmil, au fost transmise mai apoi Societății evreiești din teritoriu pentru spital. În timpul celui de-al doilea război mondial, în luna martie a anului 1944, în ambele clădiri a fost amplasat statul – major al regimentului 123 de grăniceri, care primise misiunea de a restabili frontiera. Mai apoi, după război, în incinta clădirii de bază a muzeului a activat policlinica raională și stomatologică.

        În luna mai 1975 a fost adoptată hotărârea Comitetului Executiv Edineț, privind transmiterea clădirii fostei policlinici pentru muzeu. La 29 mai 1982 a fost deschisă prima expoziție staționară de istorie și etnografie, cu un patrimoniu de peste 5 000 piese de divers tip.

        În anul 2019, în secția istorie a fost deschisă o nouă sală dedicată represiunilor staliniste.

        O nouă sală de arheologie a fost deschisă publicului în anul 2021, care cuprinde obiecte arheologice, este reprezentat un tumul, o peșteră a oamenilor primitivi și un machet a unui sit arheologic în care copiii pot săpa și căuta obiecte arheologice. Au fost amenajate trei vitrine cu obiecte din perioada: paleolotic, eneolitic, epoca bronzului și epoca romană.

        În anul 2022, în secția istorie a fost reamenajată expoziția permanentă în sala dedicată perioadei contemporane. În această sală este reprezentat cel de-al doilea război mondial printr-o dioramă, vitrine cu viața socială, culturală, economică, sportivă și politică a raionului Edineț.

        La 16 ianuarie 1984 a fost deschisă Secția Natură. Această secție se divizează în patru compartimente importante: protecția solului și subsolului, fenologia ținutului, protecția naturii, flora și fauna din aria raionului Edineț. Aici sunt expuse și unele plante, păsări și insecte introduse în Cartea Roșie a Republicii Moldova, diverse animale împăiate, precum: cerbul nobil, jderul de stâncă, mistrețul, diverse păsări etc. În secția Natură sunt expuse 697 exponate.

        Practic o nouă instituție muzeală, Secția de Artă Populară – a fost deschisă la 15 ianuarie 1993. Scopul ei era de a studia obiceiurile și tradițiile, precum și de a propaga în masă meșteșugurile populare locale, de a scoate din anonimatul timpului numele meșterilor populari din zona de nord a Moldovei. Patrimoniul acestei secții cuprinde 496 exponate.

        În anul 2016, în sectia Arta populara a muzeului a fost deschisă sala ,,CASA MARE,” unde a fost expusă o expoziție staționară cu toate lucrurile ce țin de casa mare a neamului nostru.

        Muzeul este vizitat nu numai de cetățeni ai Republicii Moldova, dar și de cetățeni din diferite state precum: România, Letonia, Lituania, Italia, Germania, Israel, Rusia, Belorusia, Spania, SUA ș.a.

        Muzeul din Edineț este mai mult o instituție cultural științifică, iar colaboratorii lui continuu își desfășoară activitatea de colectare a materialelor și de efectuare a cercetării diverselor teme de un interes sporit pentru localnici, dar și întreaga republică.
Denumire Muzeul Ținutului Edineț
Anul inființării 1975
Nr piese 27121
Nr piese Comune 885
Fondator Primăria mun. Edineț
Decizia de înființare Hotărârea Comitetului Executiv Edineț din 05.02.1975
Ordinul de înregistrare OMC nr. 79/2004
Ordinul de acreditare Ordinul Ministrului Culturii nr.53/2022