search
Criuleni
Muzeul de Istorie și Etnografie Criuleni
        Muzeul de Istorie şi Etnografie Criuleni își începe istoria de înființare la sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut. Instituția a trecut prin câteva reorganizări și relocări, pe parcursul timpului. În anul 2001 s-a desfășurat ceremonia de deschiderea a muzeului, în actuala clădire. Muzeul are patru săli expoziționale, cu diversă tematică și cu variate exponate muzeale. Patrimoniul muzeal numără 11 289 piese cu valoare istorică, artistică și culturală: sculpturi, picturi, schițe, grafică, obiecte personale vechi, colecții de fotografii, ceramică, împletituri în fibre vegetale, inventar agricol, arme și armuri, instrumente muzicale, tehnică, mobilier etc.

        Una dintre cele mai valoroase piese este covorul triplet, cu legenda localității „Criul și Leana”, țesut din fibre naturale de către Domnica Cervaciuc, în anul 1984. Din valorile deosebite ale colecției muzeale fac parte trei covoare cu o valoare istorică, artistică şi socială incontestabilă: „Opt curcani”, datat din anul 1700; alt covor, al surorilor Maria și Ana Caraman, din anul 1814, care are o istorie foarte bogată, trecută prin câteva generații și purtat în timpul deportării în Siberia, în perioada anilor 1949-1958; și „Pomul vieții”, din 1797, țesut de către călugărițele de la mănăstirea din Vărzărești, raionul Nisporeni.

        Colecțiile muzeale sunt pline de relevanță și originalitate. Ele vin să constituie imaginea regiunii din cele mai vechi timpuri până în ziua de astăzi.

        Muzeul de Istorie și Etnografie Criuleni constituie o veritabilă carte de vizită a regiunii în ansamblu, care trebuie și merită să fie văzută de oricine.
Denumire Muzeul de Istorie și Etnografie Criuleni
Anul inființării 1987
Nr piese 11368
Fondator Primăria or. Criuleni
Decizia de înființare Ord. nr. 211, din 06.07.1987, al Ministerului Culturii al RSSM.
Ordinul de înregistrare nr. 179/2004.
Ordinul de acreditare nr. 235/2022.