search
― 09 Aprilie, 2024
Întrevederi bilaterale la Parlamentul Republicii Moldova organizate în contextul Forumului creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile.
Doamna Krista Pikkat, Director pentru Cultură și Situații de Urgență al UNESCO, a fost oaspetele de onoare al Forumului internațional al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile, organizat de Serviciul de Evidență și Circulație a Bunurilor Culturale Mobile pe data de 4 aprilie, curent.

În contextul tematicilor Forumului, dna Pikkat a întreprins pe data de 5 aprilie o serie de întrevederi bilaterale la Parlamentul Republicii Moldova. În cadrul vizitelor, doamna Pikkat a fost însoțită de doamna Svetlana Pociumban, Directoarea Serviciului de Evidență și Circulație a Bunurilor Culturale Mobile.

Pe parcursul întrevederii cu domnul Lilian Carp, Președintele Comisiei Parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, a fost evaluată situația în domeniul patrimoniului cultural al Republicii Moldova, au fost discutate condițiile de completare a listei tentative UNESCO a patrimoniului cultural mondial, au fost enunțate riscurile de afectare a patrimoniului cultural în caz de situații excepționale, inclusiv în situații de conflict armat.
În discuția cu doamna Liliana Nicolaescu-Onofrei, Președinta Comisiei Parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media, au fost enunțate oportunitățile de cooperare cu UNESCO în scopul dezvoltării cooperării internaționale și organizării programelor de instruire în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil. 

În cadrul  întrevederilor, a fost abordată intenția Republicii Moldova de a ratifica cel de-al Doilea Protocol la Convenția de la Haga din 1954 pentru Protecția Bunurilor Culturale în Caz de Conflict Armat. În context, Doamna Pikkat a subliniat disponibilitatea UNESCO de a sprijini Republica Moldova în acest demers crucial. Doamna Pikkat a menționat că anul 2024 marchează 70 de ani de la adoptarea Convenției, iar aderarea Republicii Moldova la cel de-al Doilea Protocol în an aniversar ar fi o dovadă puternică a angajamentului său față de protecția patrimoniului cultural în contextul situațiilor excepționale și al conflictelor armate.

Republica Moldova a ratificat Convenția pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat şi Primul Protocol pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat prin Hotărârea Parlamentului nr.597/1999 și Hotărârea de Guvern nr.636/1999. Cel de-al Doilea protocol are ca scop completarea, clarificarea și extinderea dispozițiilor Convenției de la Haga din 1954.