18 mai 2023 - 31 ianuarie 2024
Moda reprezintă o oglindă a spiritului vremii, un instrument util de a cunoaște trecutul țării și modul în care schimbările, pe care societatea le-a suferit din punct de vedere cultural, ideologic, religios sau politic, au influențat costumul, stilul de viață și valorile comunității.
Colecția de vestimentație civilă a Muzeului Național de Istorie a Moldovei numără peste 700 de piese din secolul al XX-lea, capabile să înșiruie povestea modei și vieții, sociale și personale.
Cele mai relevante piese din colecție - peste 200, cu valoare istorică, artistică și memorialistică, purtate de personaje care au trăit pe acest teritoriu - constituie subiectul expoziției: veșminte de gală, haine de zi cu zi, îmbrăcăminte exterioară și accesorii vestimentare, ce pun în evidență diverse forme, croiuri, țesături și materiale. O parte dintre piesele expuse au aparținut unor personalități ca: nobilele Tatiana Meleghi-Perjul și Irina Cantacuzino; Eugenia Crușevan, prima femeie-avocat din Basarabia; Tamara Iațencovschi, cântăreață de operă; Tatiana Nicolaidi, pictoriță; Tamara Ciobanu, cântăreață de operă și muzică populară; Ninel Cameneva, actriță; Antonina Lucinschi, doctor în pedagogie.
Toate exponatele laolaltă încearcă să redea metamorfozele unui veac al schimbării. Ca un impact al acestor transformări, expoziția prezintă doar portul urban, care a fost „importat" și adaptat și în mediul rural.
Călătoria prin secolul al XX-lea își propune să demonstreze, în linii generale, evoluția ținutei vestimentare în concordanță - mai mult sau mai puțin - cu tendințele modei, să dezvăluie stilul de viață al basarabenilor și felul în care gustul acestora se schimba în raport cu influențele orientale, occidentale și sovietice. O bună parte a expoziției este axată pe stilul vestimentar dominat de regimul comunist, cunoscut astăzi drept „stil sovietic".
Principalele decade ale secolului trecut sunt înfățișate prin una-două ținute vestimentare iconice pentru perioada dată, însoțite de variate accesorii și piese de podoabă, de felurite obiecte uzuale, aparate și piese de mobilier, în încercarea de a reconstitui atmosfera timpului respectiv, de a releva impactul modei asupra diverselor aspecte ale vieții sociale.
În egală măsură, demersul expozițional include o serie de fotografii din patrimoniul muzeal, care surprind istoria vestimentară a societății basarabene, cu oameni obișnuiți și personalități ale timpului. Aceste imagini reprezintă cel mai autentic martor al unui trecut ce merită că-l cunoaștem.
Expoziția se încheie cu o incursiune în designul vestimentar și tendințele dictate de marile case de modă de-a lungul secolului XX, oferindu-ne prilejul de a confrunta hainele purtate de populația din Republica Moldova cu moda și principalele direcții stilistice ale veacului apus.