search
― 04 Aprilie, 2024
Primul Forum Internațional al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile s-a desfășurat la Chișinău
Joi, 4 aprilie 2024, s-a desfășurat primul Forum internațional al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile,  organizat de Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile (SECBCM) sub auspiciile UNESCO, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID.
 
Evenimentul a avut scopul să creeze o platformă de comunicare și să inițieze un schimb de opinii în subiectele de evidență și circulație a bunurilor culturale, dar și să informeze cu privire la condițiile actuale de expertizare, certificare a bunurilor culturale mobile și monitorizare a circulației acestora.
 
Svetlana Pociumban, directoarea SECBCM a menționat: „ Este prioritar să depunem efort sporit și să accelerăm digitizarea bunurilor culturale, „tezaurizarea ” acestora, pentru a crea condiții de identificare a bunurilor culturale pe arena internațională și restituirea acestora către proprietarii legali. Respectiv, urmează să îmbunătățim cadrul cooperării interinstituționale, să creăm mecanisme concrete de intervenție în scopul securizării patrimoniului cultural mobil în caz de situații excepționale. În același timp, urmează să simplificăm obținerea de acte necesare pentru circulația bunurilor culturale de către deținătorii legali ale acestora.”

În cuvântul său de salut, ministrul Culturii a reiterat susținerea întru protejarea și perpetuarea patrimoniului cultural național. Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a afirmat: „Este esențial să ne gândim și la faptul cum creăm bunuri culturale, care să devină patrimoniu pentru următoarele generații. Sarcina noastră nu este doar să protejăm ceea ce am primit de la predecesori, dar să și creăm pentru viitor”. 
 


La eveniment au participat: Liliana Nicolaescu-Onofrei, Președinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media; Krista Pikkat, directoarea pentru cultură și situații de urgență, UNESCO; Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie; Kirk Ramer, directorul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID; Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal și Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova, Dr. conf.

În cadrul deschiderii oficiale, a fost semnat Acordul de cooperare și parteneriat dintre SECBCM și Serviciul Vamal, scopul Acordului fiind dezvoltarea colaborării, consolidarea relațiilor și extinderea activităților comune în domeniul evidenței și circulației bunurilor culturale mobile, în condiții reciproc avantajoase, orientate spre dezvoltarea capacităților părților.
În același cadru festiv a fost semnat și Acordul dintre SECBCM și USM privind organizarea programului de formare continuă postmaster în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu scopul pregătirii cadrelor de înaltă calificare (licență, master, inclusiv doctorat) în domeniul patrimoniului cultural. Semnarea acestuia va oferi posibilitate studenților, masteranzilor, doctoranzilor de a efectua stagiul  în cadrul SECBCM.
Sesiunea teoretico-practică în domeniul patrimoniului cultural mobil a cuprins viziunea strategică asupra managementului evidenței și circulației bunurilor culturale mobile în Republica Moldova, dar și experiență UNESCO și ale statelor europene în acest sens.




Studii de caz au fost prezentate de către invitații speciali:
  • Krista Pikkat, directoare pentru cultură și situații de urgență, UNESCO
  • Dr. Bogdan Șandric, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, România
  • Paula Miță, Comisar Șef de Poliție, Inspectoratul General al Poliției Române
 
Forumul Internațional al creatorilor și deținătorilor de bunuri culturale mobile s-a încheiat cu un panel de discuții despre mobilitatea artistică și culturală, despre problemele și dificultățile cu care se confruntă persoanele implicate în proces. Participanții au exprimat încrederea că prin crearea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile vor fi simplificate condițiile pentru circuitului legal de bunuri culturale, fapt care va contribui la valorificarea patrimoniului cultural național mobil și promovarea imaginii Republicii Moldova.