Piua este destinată pentru măcinarea ierburilor, condimentelor și a ingredientelor mici . Un obiect nelipsit atat in bucatarie cat si la ritualuri.
Material: Piua este confecționată prin cioplire dintr-o singură bucată de lemn. Găvanul are o formă dreptunghiulară, cu laturile inalte, baza dreaptă (pentru stabilitate), prevăzută cu mâner din aceeași bucată de lemn în formă de o urechiusă, în partea de sus a toartei și sub toartă are o adâncire pentru deget. Este făcută prin tăerea scobirea și mai ales cioplirea rudimentară a unei singure bucăți de lemn.
| Deținător |
MIEF - Muzeul de Istorie şi Etnografie Floreşti |
| Datare |
Mijloc a secolului 19 |
| Autor/Meșter |
Neidentificat |
| Loc descoperire |
RSSM, or. Florești |
| Sit arheologic, Zonă etnografică |
Zona de Nord |
| Numărul de registru |
PMC- 1828 |
| Proveniență |
Republica Moldova. |
| Tehnică |
Taierea,scobirea, cioplirea |
| Domeniu |
ETN - Etnografie |
| Categorie |
Obiecte de uz gospodăresc |
| Lungimea (Cm) |
20,00 |
| Lățime (Cm) |
8,00 |