Casa-Muzeu ,,Alexei Mateevici” din or. Căinari a fost inaugurată la 16 martie 1968, cu prilejul împlinirii a 80 ani de la nașterea preotului-poet Alexei Mateevici. Ea a adăpostit familia Mateevici între anii 1884-1893, iar poetul a locuit la Căinari în perioada anilor 1888-1893 (de la naștere până la vârsta de 5 ani).
Întemeietorul muzeului a fost domnul Petru Râmbu, profesor de limba română la şcoala medie din Căinari, susţinut şi îndrumat de consacratul muzeograf Gheorghe Cincilei.
Prima expoziţie jubiliară a fost vernisată în doar 2 camere ale casei, în care s-a născut poetul Alexei Mateevici, la 16 martie 1888. În anii 1989-1991 a fost reconstruită din temelie şi redeschisă pentru vizitatori la 31 august 1991, cu prilejul sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”.
Muzeul dispune de cinci săli de expoziţii, în care sunt expuse piese muzeale ce reflectă viaţa şi activitatea lui Alexei Mateevici. În primele patru, vizitatorul poate face cunoştinţă cu viaţa şi activitatea literară a poetului, prin intermediul imaginilor, a xerocopiilor, a diverselor documente, dar şi a numeroaselor ediţii, periodice de la sfârşitul sec. al XIX- lea şi înc. sec. XX.
Expoziţia este întregită de exponate cu caracter etnografic, mobilier, veselă, obiecte de cult, numismatică - toate de epocă. Sunt expuse și obiecte de artă plastică, inspirate din viaţa şi opera poetului: „Graiul vechilor izvoade”, de Andrei Mudrea; „Cină târzie”, de Tudor Zbârnea; „Mateevici citind”, „Limba noastră”, de Petru Jereghi; „Mateevici - preotul”, de Mihai Grecu şi Dumitru Peicev ş.a.
Ultima sală, a V-a, intitulată „Mateevici în contemporanitate”, cuprinde aproape toate ediţiile poetului, începând cu prima, din 1926. Camera e dominată de impunătorul bust al cântăreţului limbii române, realizat de sculptorul Ion Zderciuc.
La 15 martie 1992 a fost inaugurată troiţa dedicată lui Alexei Mateevici, autorul Alexandru- Perţa-Cuza, meşterul popular din Târgu Lăpuş, județul Maramureş.
La 20 iunie 1991, în faţa Casei-Muzeu a fost instalat monumentul lui Alexei Mateevici, realizat de sculptorul Alexandru Deocu-Ialamiţa, profesor la Academia de Arte din Bucureşti.
Muzeul desfăşoară o vastă activitate expoziţională şi de promovare a operei lui A. Mateevici, organizează activităţi culturale prilejuite de diverse evenimente legate de viaţa şi activitatea poetului: recitaluri de poezie ,,De la Mateevici citire”, „Freamătă graiul părintelui Alexei”, spectacole literar-muzicale ,,Limba sfântă-a mamei mele”, etc.
Denumire |
Casa-Muzeu „Alexei Mateevici” |
Anul inființării |
1968 |
Nr piese |
1103 |
Fondator |
Consiliul Raional Căușeni; Direcția Educație, Cultură, Tineret, Sport și Turism Căușeni. |
Ordinul de înregistrare |
nr. 179/2004. |