search
Cimișlia
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Cimișlia
        Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Cimișlia a fost inaugurat în mod oficial, la 16 ianuarie 2014 și este înregistrat în REGISTRUL MUZEELOR al Republicii Moldova, cu nr. 112.
Pe parcursul celor aproape opt ani de activitate au fost stabilite parteneriate cu instituți similare din țară , cum ar fi: Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Muzeul de Istorie și Etnografie din Leova. Se preconizează a avea colaborări și cu alte muzee: din satul Selemet, raionul Cimișlia, din localitatea Sadaclia, raionul Basarabeasca, din orașul Criuleni, din municipiul Cahul etc. În anul 2015, Muzeul IEA Cimișlia, a început cooperarea cu Agenția Națională Arheologică, odată cu demararea cercetărilor arheologice de pe teritoriul raionului Cimișlia. Piesele de patrimoniu descoperite,după cercetare și conservarea lor de către arheologi, au fost transmise în fondul muzeului. În anul 2020, urmare finanțării de către Consiliul Județean Prahova , România; s-a inițiat reconstrucția unui edificiu, în care vor fi amenajate fondurile Muzeului și spațile de depozitare, cu circa 150 de metri patrați. La moment acest bloc, al treilea la număr, este folosit în proporție de 80 la sută.

        Există un parteneriat durabil între Muzeul IEA Cimișlia și instituțiile educaționale din oraș și din raion în ansamblu. În permanență sunt vernisate expoziții de artă plastică ale autorilor dindiverse țări ale lumii: România, Bulgaria, Cehia, Israel, Polonia etc.

       Având la bază acordurile de colaborare ale raionului Cimișlia cu județele Prahova, Dolj, Vaslui și Iași,vom desfășura diverse activități comune moldo-române: expoziții, tabere de creație, școli de vară etc.
Denumire Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Cimișlia
Anul inființării 2013
Nr piese 7505
Fondator Consiliul Raional Cimișlia
Decizia de înființare Decizia Consiliului Raional Cimișlia nr.10/4, din 27 decembrie 2013.
Ordinul de înregistrare 138/2014.
Ordinul de acreditare nr. 66/2022