search
Chișinău
Muzeul Național de Artă al Moldovei
        Muzeul Național de Artă al Moldovei, una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Moldova, fondat în anul 1939, este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sf. sec. XIX - înc. sec. XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani. Muzeul mai deține în custodia sa și unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din sec. XVI, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, cu o pictură-unicat pentru Republica Moldova, realizată în anul 1763. Sediul Dadiani, unde, în ultimele decenii, muzeul păstrează o mare parte dintre colecții și desfășoară întreaga activitate expozițională, a fost construit în anul 1901, după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi, la inițiativa și din fondurile principesei Natalia Dadiani, ca gimnaziu pentru fete, acesta funcționând până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

        Ulterior, clădirea a găzduit diverse instituții, printre acestea fiind sediul Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM, Palatul pionierilor și elevilor, ultimul beneficiar fiind Muzeul Partidului Comunist al Moldovei. În anul 1989, în urma lichidării acestuia, edificiul, împreună cu cele două anexe, aflat într-o stare avansată de degradare, după deteriorările provocate de seismul din 1986, a fost transmis Muzeului Național de Artă. La scurt timp, după alte trei cutremure consecutive din anul 1990, partea centrala a imobilului, cu intrarea centrală din strada 31 august, fiind grav afectată, a fost închisă pentru public.

        În perioada anilor 2004-2016 a fost restaurat un sector al sediului central Dadiani, din str. 31 August 1939, nr. 115, cu o suprafață de 1783 m.p. În luna noiembrie 2016 au fost inaugurate o parte dintre expozițiile permanente ale muzeului, în spațiile respective reabilitate, iar în luna septembrie 2021 a fost reabilitat și inaugurat încă un sector al sediului Dadiani, cu suprafața de 1485 m.p.

        Actualmente, spațiile cu o suprafață de 3268 m.p. fiind dotate cu cele mai moderne și performante sisteme de securitate, conservare și etalare a valorilor culturale, funcționează la parametri optimi. Datorită blocului respectiv restaurat, Muzeul Național de Artă al Moldovei a devenit un real centru cultural de importanță națională, unde se desfășoară multiple activități cultural-educative, adresate pentru diverse categorii de public.

        Patrimoniul muzeului înglobează o gamă largă de valori culturale, 39 700 piese, sistematizate în colecții: artă antică (sculptură, artă decorativă, numismatică) din sec. IV-I î.H. – II d.H.; artă medievală târzie și populară (constituită în mare parte din icoane, obiecte de cult, carte veche, textile, costum tradițional); artă națională modernă și contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XXI ); artă rusă (icoane, pictură, grafică și miniatură); artă universală vest-europeană: pictură, grafică, sculptură și artă decorativă (Italia, Franța, Germania, Spania, Olanda, sec. XVII-XX); numismatică și medalii (Egipt, Grecia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Anglia, Irlanda, Suedia ș.a., sec. XVI-XX); artă orientală (Japonia, China, Tibet, sec. XVIII-XX).
Denumire Muzeul Național de Artă al Moldovei
Anul inființării 1939
Nr piese 39714
Nr piese Tezaur 195
Nr piese Fond 98
Nr piese Comune 411
Fondator Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Ordinul de înregistrare nr. 179/2004
Ordinul de acreditare nr.83, din 10.05.2022