search
Văsieni, Ialoveni
Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”
        Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu” din Văsieni este unicul de acest fel din raionul Ialoveni şi are o istorie de câteva decenii. Lucrul asupra creării acestui edificiu cultural a fost început în anul 1979. Lansarea şi deschiderea oficială a avut loc în 1982, sub conducerea lui Anatol Candu. Muzeului i-a fost repartizată încăperea bisericii, care a fost renovată. Apoi sediul a fost mutat în clădirea casei de cultură. Astăzi muzeul are sediu aparte, un edificiu înscris în Registrul monumentelor din Raionul Ialoveni, cu o istorie de peste 150 ani.

        Din ianuarie 2004, muzeul a obținut statut raional și se află la balanţa şi administrarea Secţiei Cultură a raionului Ialoveni.

        În incinta muzeului sunt expuse piese ce prezintă un interes pentru istoria neamului. Colecţia cuprinde obiecte de uz casnic, instrumente, echipamente de lucru, haine, care prezintă modul în care îşi duceau traiul ţăranii din zona centrală a Moldovei. În afară de obiectele de trai ale ţăranilor, se păstrează şi obiecte care relatează evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, fragmente de arme şi muniţie, obiecte care au aparţinut participanţilor la lupte, agende personale, unele decoraţii. S-a creat şi un panou, care conţine fotografiile tuturor veteranilor de război din s. Văsieni, expoziţia de fotografie şi acte consacrată victimelor regimului comunist, al deportărilor, foametei - „Coloana nemuririi”.

        Unele din cele mai vechi exponate sunt cele găsite pe teritoriul seliştii, situate la câţiva kilometri de sat. Aceste obiecte datează cu sec. II î.e.n. şi reprezintă cioburi de vase din lut, lucrate manual, obiecte de uz casnic, podoabe din piatră, fragmente ale unor arme.

        Sunt expuse şi fragmente de oseminte ale unor mamifere preistorice, Deinotherium gigantissimus (proavum) - fragment mandibula dreaptă, vârsta cuprinsă între 9,8-8,8 milioane ani, Zygolophodon turicensis - fragment de mandibulă dreaptă, cu vârsta cuprinsă între 9,8-8,8 milioane ani; elefant meridional (Archidiskodon meridionalis) - molar inferior drept, cu vârsta de circa 1,6- 1,2 milioane ani.

        Pe lângă activitatea expoziţională permanentă în interiorul muzeului, se mai organizeză şi manifestaţii în aer liber. Colaboratorii muzeului, împreună cu Secţia Raională de Cultură, organizează diferite proiecte de atragere a vizitatorilor și valorificare a patrimoniului muzeal.
Denumire Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”
Anul inființării 1979
Nr piese 19118
Fondator Consiliul Raional Ialoveni
Ordinul de înregistrare nr. 179/2004
Ordinul de acreditare nr. 40/2022